Kurzy harmonického varenia
Meditačné centrum Rime Dzong/Lubina/Biele Karpaty/Slovensko
HARMONICKÉ VARENIE
Letné kurzy shiatsu
meditačné centrum Rime Dzong/ Biele Karpaty/ Slovensko

• shiatsu - I.stupeň - 13.-18. júla 2010
• shiatsu - II. stupeň - 4.-8. augusta 2010
• shiatsu - III.stupeň - 9.-14. augusta 2010
Copyright © 2010  |  Tvorba web stránok abWEB.sk
Filozofia

Shiatsu, ktoré je súčasťou celostného prístupu ku zdraviu človeka, sa venuje aj oblasti výživy. Pokiaľ nenastanú určité zmeny aj v strave dotyčného ošetrovaného človeka, nemôže očakávať veľký pokrok v liečbe. Potrava je energia, ktorá ovplyvňuje našu vitalitu, dávku energie, z ktorou disponujeme, našu schopnosť odolávať chorobám, v určitých prípadoch dokonca aj naše správanie.
Je preto dôležité vedieť čo, kedy a koľko jesť, ako jedlo upravovať... To všetko v závislosti od premien v ročných obdobiach, od obdobia v akom žijeme (detstvo, dospelosť, zrelosť, či staroba), od množstva energie, ktorú dennodenne na svoj život vynakladáme. Inú dávku a iné zloženie v potrave totiž potrebuje športovec než úradník za počítačom. Inú dávku energie z jedla potrebuje žena, inú muž. Iné potraviny potrebuje náš organizmus v zime, iné v lete a pod.

Kurzy sú zamerané na pochopenie zákonitostí vesmíru a prírody okolo nás, ktoré sa prirodzene a logicky dajú využívať aj s našom stravovaní. A tak nás okrem výživových zložiek tej - ktorej potravy, ovplyvňuje aj jej chuť, farba, veľkosť, či ročné obdobie kedy dozrieva...
Jedlo môže byť pre nás liekom a pokiaľ sa naučíme tieto zákony využívať aj v kuchyni, tak dokáže byť nesmiernym preventívnym prostriedkom.
Kurzy prirodzene obsahujú teoretické prednášky prepojené s praxou. Študenti sa spoločne zúčastňujú na príprave jedál. Kurzu sa môžu zúčastňovať aj študenti, ktorí shiatsu neštudujú.
Témy prednášok

Ako a čo variť na jar, v lete, v období neskorého leta, na jeseň a v zime.
Ako a čo variť pri zvýšenej fyzickej alebo mentálnej aktivite.
Ako stravou predchádzať nachladnutiu, chrípke, alergiám, menštruačným bolestiam, bolestiam hlavy, ochoreniam tráviaceho a pohybového systému...
Harmonické varenie podľa systému "Piatich premien energie" (zem, kov, voda, strom, oheň) a princípov jin a jang. Harmonizovanie orgánov.
Termická príprava jedál, termické účinky jedál.
Princípy jin a jang v potravinách a v príprave jedál.
Základy makrobiotického prístupu k stravovaniu a varenie podľa čínskeho systému piatich elementov.

Prax

Výroba seitanu, picles, gomasio, rýchlokvasených šalátov...
Príprava makrobiotického sushi, miso polievky, obilie, rôzne druhy kaše, polievky, hlavné jedlá.

Prednášky, cvičenia, spoločnú prípravu pokrmov vedie Zuna.
SHIATSU
ŽIVOT V ROVNOVÁHE
ŠKOLA SHIATSU 2018
Zimné taoistické ústranie
25.–28.1. 2018
>> viac

Diagnostika (nielen) pre ošetrenia shiatsu
2.–4.3. 2018
>> viac

Shiatsu v tehotenstve a po pôrode
6.-8.4. 2018
>> viac

Cesta za zdravím so Zunou do Vietnamu
29.4.-9.5. 2018
>> viac

Moxovanie
1.–3. 6. 2018
>> viac

Letná škola shiatsu - I. stupeň
30.6.– 5.7. 2018
>> viac

Letná škola shiatsu - II. stupeň
7.–11.7. 2018
>> viac

Shiatsu v gynekológii
26.–28.10. 2018 1. časť
23.–25.11. 2018 2. časť
>> viac

Shiatsu v piatich premenách energie
Voda - obličky, močový mechúr / 18. – 20. 1. 2019
Drevo - pečeň, žlčník / 15. – 17. 3. 2019
Oheň - srdce, tenké črevo / 17. – 19. 5. 2019
Zem - slezina-slinivka, žalúdok / 13. – 15. 9. 2019
Kov - pľúca, hrubé črevo / 15. – 17. 11. 2019
>> viac